Veelgestelde vragen overlastboete
U heeft een aangetekende brief ontvangen samen met een proces-verbaal of bestuurlijk verslag maar er staat geen boetebedrag op of er zit geen overschrijvingsformulier bij?
Een procedure GAS-overlast start altijd met een brief waarin u op de hoogte wordt gebracht van de inbreuk die u ten laste wordt gelegd. U krijgt dan de mogelijkheid om hier op te reageren. Pas na ontvangst van uw reactie of wanneer de verweertermijn verlopen is, zal de sanctionerend ambtenaar een beslissing nemen en de hoogte van de geldboete bepalen. Ook hiervan zal u per brief op de hoogte worden gebracht.
U gaat niet akkoord met de vaststellingen, hoe dient u verweer in?
Dit kan schriftelijk via het antwoordformulier dat u hier vindt en/of via een mondelinge verdediging bij de sanctionerend ambtenaar. De mondelinge verdediging is ook mogelijk via teams of telefonisch. U dient hiervoor wel steeds een afspraak te maken (015 29 83 82 of via overlast@gasrivierenland.be).
Hoeveel tijd heeft u om de overtreding te betwisten?
U kan verweer indienen tot 15 dagen na ontvangst van de brief waarin de sanctionerend ambtenaar u op de hoogte brengt van de overtreding.
Wie beslist of de verweermiddelen worden aanvaard en u de boete niet moet betalen of rekening wordt gehouden met verzachtende omstandigheden?
Het is de sanctionerend ambtenaar die volledig autonoom beslist of uw verweer wel of niet wordt aanvaard en of u geen of een lagere boete dient te betalen.
Wanneer en hoe wordt u op de hoogte gebracht van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar?
De sanctionerend ambtenaar dient binnen 6 maanden na vaststelling van de inbreuk een beslissing te nemen omtrent het opleggen van een geldboete en de ontvankelijkheid en gegrondheid van het eventueel verweer. Hij dient deze beslissing mee te delen aan de overtreder binnen diezelfde termijn.
Hoe wordt de hoogte van de boete bepaald?
De sanctionerend ambtenaar houdt rekening met de ernst van de inbreuk en de eventuele herhaling. Op basis van uw verweer kan hij ook beslissen om geen boete of een lagere boete op te leggen.
Wat is de maximumboete voor een GAS-overlast boete?
Voor meerderjarigen 350 euro en 175 euro voor minderjarigen. Bovenop de boete kan achteraf nog een extra factuur komen van de gemeente voor bijvoorbeeld onkosten voor het verwijderen van sluikstort. Deze factuur zal u via een aparte brief ontvangen.
Hoe kan u de boete betalen?
U kan de boete betalen via een bankoverschrijving met de gegevens die u kan terugvinden op de beslissing van de sanctionerend ambtenaar. Het is verplicht om de correcte gestructureerde mededeling te vermelden. Zonder deze gestructureerde mededeling zal uw betaling niet gelinkt kunnen worden aan uw boete en gaat de procedure verder.
U kan niet betalen met cheques of cash.
Hoeveel tijd heeft u om te betalen?
U dient de boete te betalen binnen de 2 maanden nadat u de betalingsuitnodiging hebt ontvangen.
Wat als u de boete niet onmiddellijk in één keer kan betalen?
U kan hiervoor een aanvraag tot afbetalingsplan richten aan de financieel directeur van de gemeente waarvan u de boete hebt gekregen.
Wat als u de boete niet tijdig betaalt?
U zal een eerste betalingsherinnering ontvangen. Indien de betaling daarna nog uitblijft, zal vervolgens een (al dan niet) aangetekende tweede betalingsherinnering worden bezorgd met bijkomende kosten. Als aan deze tweede herinnering geen gevolg wordt gegeven, zal het openstaande bedrag worden ingevorderd door een gerechtsdeurwaarder. De kosten van deze procedure zijn voor uw rekening.
De sanctionerend ambtenaar heeft uw verweer niet aanvaard en/of heeft u een boete opgelegd waarmee u het niet eens ben, welke stappen dient u te nemen?
U kan binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing beroep aantekenen bij de politierechtbank. U dient hiervoor een schriftelijk verzoekschrift te richten tot de griffie van de Politierechtbank, Keizerstraat 20, 2800 Mechelen. U zal vooraf 20 euro moeten betalen. Meer info over deze procedure kan u bekomen bij de griffie op nummer 015 28 82 11.
De politierechtbank oordeelt over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. De politierechter kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien. De beslissing van de politierechtbank is niet vatbaar voor hoger beroep.